Blog

Wendbaarheid; hoe snel kun jij bijsturen?

 

wendbaarheid

 

In de veranderende omgeving zoals iedereen die herkent (op school, op het werk of thuis) is de eigenschap wendbaarheid steeds meer van belang. Meer jongeren dan ooit hebben last van stress en burn out doordat er zoveel van hen gevraagd wordt in een steeds veranderende samenleving. Ook is sinds kort burn out nu een officiële diagnose. Maar betekent wendbaarheid nu eigenlijk……

Wendbaarheid: snel, slim en soepel reageren op veranderende omstandigheden. Let wel: ook wendbaarheid kent grenzen, zorg eerst voor
een stabiele basis, kaders en structuren. Wanneer deze basis er ligt, kun je je wendbaarheid stimuleren.

Activatie door:

  • Leer flippen. Keer zo vaak mogelijk van perspectief. Brainstorm bijv. eens niet over hoe je meer klanten kunt trekken maar juist hoe je ze weg kunt jagen. Doe je voordeel met de inzichten en ga ermee aan de slag.
  • Durf te falen, van fouten kun je leren en ze brengen je dichterbij een oplossing.
  • Test, test, test. Durf te experimenteren en wacht niet op de perfecte oplossing.  Wacht niet tot je nieuwe ideeën volledig hebt uitgewerkt maar ga ermee naar buiten en  test ze. Laat anderen meekijken hoe het uitpakt  maar laat je niet door negatieve reacties uit het veld slaan. Zoek flexibel naar een betere oplossing.
  • Omdenken: hoe kun je een probleem omdenken. Kijk filmpjes hiervan, doe het omdenken spel.
  • wendbaarheid
  • Bedenk zoveel mogelijk oplossingen op de meest gekke manieren voor een probleem in het team met een klant. Schrijf dit op een A4 en schuif deze steeds weer een persoon door. Op die manier krijg je meerdere A4’tjes met allerlei oplossingen die je uitdagen om op een andere manier naar een probleem te kijken. De meest gekke ideeën krijgen een beloning (ook een gekke beloning).
  • In plaats van het probleem te beschrijven, maak met elkaar de gewenste toekomst helder. Waar wil je wel naar toe en hoe kom je daar. Wat is de eerste kleine stap die je naar je gewenste toekomst kunt zetten en wie gaat je daarbij helpen.
  • wendbaarheid

Op deze manier train je je brein om op een andere manier om te gaan met problemen en kun je steeds wendbaarder omgaan met tegenslagen en problemen.

Heb je zelf nog leuke ideeën hoe je wendbaarheid te trainen, laat ze mij dan weten. Dan kan ik die weer mee nemen in mijn rugzak!

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.