Blog

Stap jij wel eens uit om rond te kijken of blijf je door racen?

Als leidinggevende voelde het regelmatig alsof ik op een snelweg zat en eigenlijk 3 afslagen tegelijkertijd moest nemen. Zoveel dingen die moesten en nog meer zaken ik ook nog wilde doen. Het leek soms een onmogelijke taak. Ze zeggen wel eens dat managers het afvoerputje van de organisatie zijn en zo voelde ik mij soms ook.

Maar op een gegeven moment is het tijd om ook naar jouw eigen adviezen te luisteren die je altijd aan medewerkers geeft. Ik wilde de knop niet meer op rood maar juist op groen. Ik wilde niet meer adhoc en vanuit stress mijn werk doen, ik wilde bezig zijn met vooruit kijken en ontwikkelen samen met mijn teams. Maar hoe doe je dat als het gewone werk doorloopt?

Tijdens mijn zoektocht hoe ik dit wilde aanpakken, kwam ik in aanraking met Energyfinder. Hun definitie van energie is: “de kracht waarmee jij jezelf en anderen in beweging zet om gewenste prestaties te behalen”. Het mooie van deze definitie is, dat jouw energie afhankelijk is van jezelf, de ander en wat je wilt bereiken. Wil je weinig bereiken, dan heb je ook weinig energie nodig. Wil je veel bereiken dan heb je veel energie nodig.

energie batterij

Daarbij blijkt dat jij jouw eigen energie voor 70% mentaal kunt beïnvloeden. En daar zat het belangrijkste inzicht voor mij. Hoe ik mij voel en hoe ik omga met situaties kan ik zelf dus beïnvloeden. Zelf als ik in de hyperzone zit, de zone waarin je aan het overleven bent, kan ik zelf dingen anders doen waardoor ik uit die huperzone raak.

3 tips die helpen om de knop weer op groen te krijgen en met meer energie te werken:

  1. Focus: focus op waar jij naartoe wilt. Wat wil jij bereiken en waarom? Kies dan 1 doel waar jij naartoe wilt. Maak dit doel zo concreet, klein en visueel mogelijk. Zo heb ik er toen voor gekozen om mijn medewerkers minimaal 2 keer per maand te zien. Nog niet veel maar dat lukte nu al niet eens, dus om het haalbaar te maken toch voor 2 keer gekozen. Want ik vond het belangrijk om aandacht voor mijn hardwerkende medewerkers te hebben en hen de mogelijkheid geven om vragen of dilemma’s face to face te kunnen bespreken. (met de huidige techniek wordt het al een stuk makkelijker om iedereen te zien en te spreken bijv. via Teams).
  2. Filter: kies waar je jouw aandacht aan geeft. Als manager lijkt het gewoon te zijn dat je altijd bereikbaar moet zijn en volgens sommige stafmedewerkers kun je toch prima binnen 1 dag reageren op een mail en het gevraagde schema terug te sturen. Ik ben kritischer gaan kijken naar mijn agenda. Ik deed nog maar op 2 momenten mijn mail. Ik liet weten wanneer ik telefonisch niet bereikbaar was en waarom. En ik liet weten niet meer te reageren op cc mails.
  3. Forget: ik keek kritisch naar ieder overleg dat in mijn agenda stond. Als niet duidelijk was waarom ik daarbij moest zijn, dan ging ik niet. De storm die ik had verwacht daarover bleef uit en ik creëerde een zee aan tijd voor mijzelf om bezig te kunnen met plannen maken en vooruit kijken. Ook vulde ik een aantal controlesystemen niet meer in, omdat ik niet helder kreeg waarvoor dat diende. Dit leverde nog wel wat gedoe op, maar uiteindelijk kwamen we tot een controlesysteem dat minder tijd kostte en veel meer informatie opleverde.

Als deze acties vragen LEF. Lef om aan te geven wat jij belangrijk vindt, lef om te zeggen wat jij niet meer gaat doen, lef om jouw grenzen aan te geven.

Maar nog beter, het leverde mij bakken aan positieve energie op en daar profiteerden mijn teams ook van. We hadden het weer over de doelen en waar we met elkaar naar toe wilden. De teams gingen meer dingen zelf oplossen en kwamen zelf met nieuwe ideeën voor betere zorg.

bewegen begint in je hoofd

Dus wil jij meer rust en overzicht? Wil jij dat jouw team meer eigenaarschap gaat tonen? Dan is het tijd om jouw knop op groen te zetten. Maar dat begint in jouw hoofd. Pas als jij hier tijd voor maakt en je focust, filtert en forget, pas dan ontstaat de echte beweging.

Wil jij hier meer over weten, lees dan mijn gratis e-book. Hierin staan de 5 stappen die jij met jouw team kunt zetten om met meer plezier beter te gaan presteren. Via onderstaande knop kun je gelijk het e-book in jouw mailbox ontvangen. Het is een kort e-book (want ik weet dat je weinig tijd hebt), maar het staat vol tips en praktische ideeën hoe jij jouw knop op groen krijgt en met weer meer energie en plezier aan het werk gaat.

Heb jij mijn e-book al gelezen, dan ben ik heel nieuwsgierig aan welke tip jij nu het meeste gehad hebt. Welke kon je direct toepassen en door welke actie kwam jouw team weer in beweging. Laat mij dit even weten door te antwoorden op dit bericht. Ik zou het super leuk vinden om jullie reacties te lezen.

Als jij nog meer informatie en tips wilt over hoe jij de openheid en veiligheid in jouw team kunt beïnvloeden, doe dan mee met mijn gratis masterclass: “Hoe stimuleer ik een open en veilig werkklimaat in mijn team?”.
Je kunt je opgeven door op onderstaande button te klikken.

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

10 juli 2024 9.00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.