Blog

Hoezo relaxed de vakantieperiode in, hoe ga ik godsnaam het rooster rond krijgen???

De stress van het rond krijgen van een zomerrooster is voor leidinggevenden in de zorg geen pretje. Je kunt namelijk niet een groep dichtgooien of cliënten uren laten wachten. De dagelijkse zorg loopt gewoon door. Ik weet nog goed hoe dat vroeger bij sommige teams van mij ging.

Het gedoe begon al in januari als bleek dat er teveel mensen vrij wilden dan eigenlijk mogelijk was. Als ik dan een relatief nieuw team had, moesten ze altijd wennen aan mijn opdracht:

Je gaat eerst met elkaar puzzelen hoe je door schuiven het rooster toch rond krijgt. Kijk naar weekenden (kan iemand een weekend langer doorgaan of eerder beginnen) of het schuiven in weken.

Aan het maken (of juist niet maken en het weer terugleggen bij jou als leidinggevende) kon ik altijd merken hoe het gesteld was met de samenwerking in een team.

Optie 1: het team loste het zelf op door te schuiven en andere collega’s of flexers te betrekken die met plezier een weekje of twee kwamen invallen en het was binnen no time rond.(zinzone)

Optie 2: het team deed niks en ging zitten kijken naar mij als leidinggevende om het op te lossen. (Als een team mij nog niet kende, zei ik altijd: je wilt dit niet, want ik ga keuzes maken waar je dan geen invloed meer op hebt en dat pakt meestal ongunstig uit voor iedereen) (zombiezone)

Optie 3: ze probeerden het wel met elkaar op te lossen, maar kwamen er niet uit. Vervolgens gingen ze de hele flexpool leeg halen, zodat andere teams in de knoei kwamen. (dat de cliënt daar absoluut niet bij gebaat is, vond dit team blijkbaar minder belangrijk) (hyperzone)

Optie 4: ze probeerden het op te lossen, maar vroegen mijn hulp om mee te kijken en te zoeken naar oplossingen die voor zowel personeel als cliënt het minst vervelend waren. Zij zorgden voor een goed programma en zorgen dat de invallers goed ingewerkt werden in de periode voor de vakantie. (comfortzone)

Nu komt er tegenwoordig nog een probleem bij, er is bijna geen inval te vinden.
Dus de noodzaak voor een zelfstandig team dat zo’n rooster goed afstemt en rond maakt, is alleen nog maar groter geworden de laatste tijd.

Maar hoe krijg jij als leidinggevende nu het team de juiste richting in?


Hoe stimuleer jij de samenwerking in het team, zodat zij zelf dit soort problemen gaan oplossen?

Als jij die samenwerking wilt gaan stimuleren, zal jij eerst zicht moeten hebben waar het mis gaat. Dan zal jij eerst in beweging moeten komen!

 Als jij namelijk het probleem blijft oplossen voor hun, gaan zij nooit zelf in beweging komen.

Maar hoe dan, zal jij je afvragen? Om jou hierbij te helpen en je simpele handvatten te geven waarmee jij dezelfde dag nog aan de slag kan, heb ik een gratis e-book gemaakt.


In 5 stappen op weg naar een energieker en beter presterend team.

Het is een kort en makkelijk leesbaar e-book met praktische tips, want jij gaat het verschil pas maken als je ook echt daadwerkelijk wat anders gaat doen.

Dus kom in actie, download het gratis e-book en ga aan de slag.

Mocht jij dit e-book al gedownload hebben, dan ben ik nieuwsgierig waar jij nu het meeste aan gehad hebt. Welke tip heb jij uitgeprobeerd en wat was het resultaat hiervan?

Laat mij dat weten, want dat vind ik super leuk om te horen.
Ook als je iets gemist hebt, dan hoor ik het graag. Want ook ik leer nog iedere dag door de feedback van anderen.

Vind jij dit interessant en wil jij meer tips van mij, dan kun jij je inschrijven voor mijn gratis wekelijkse blog.

Wil jij meer advies op maat of heb jij een ander probleem met jouw team waar jij niet zelf uitkomt? Hoe zou jij het vinden als ik gratis met jou meedenk?
Als jij dat graag wilt, klik dan op onderstaande knop voor een gratis online afspraak .

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

6 oktober 2023 9:00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.