Blog

Waarom communiceren wij volwassenen niet wat vaker als een kind?

We zaten op een kinderverjaardag en naast mij op de bank zat het buurmeisje van 6 jaar.
“Gek he, ik ken jou helemaal niet, maar toch zit ik zo dicht naast jou. Je lijkt wat op mijn moeder denk ik.” en ze ging weer door met haar lolly opeten.

Geweldig zo heerlijk open en eerlijk zeggen wat er gebeurd en waarom. Ik zou willen dat wij volwassenen wat vaker zo kunnen en durven communiceren.

In de teams die ik op dit moment begeleidt, gaat het gesprek 9 van de 10 keer over open communiceren. Een team vindt het spannend en lastig om open met hun leidinggevende te communiceren.

“Hij luistert toch niet, we hebben het al zo vaak gezegd en hij doet er niks mee, hij kan zich niet inleven in hoe ik mij voel”  en zo nog veel meer argumenten om zelf niet de eerste stap te zetten.

Ik bespreek dan met de teams dat als zij niet iets anders gaan doen, deze leidinggevende dit ook niet gaat doen. Dus kom jij zelf niet in actie, blijkbaar heb je er dan niet genoeg last van…..

Auw, toen zag ik een aantal medewerker nadenken.

Dat was niet wat zij wilden, want zij hadden er wel last van en daarmee ook de cliënten. Want die voelen haarfijn aan wanneer iets niet lekker loopt in het team. In hun geval, licht verstandelijk beperkte jongvolwassenen, gaan zij om meer duidelijkheid vragen en medewerkers meer uitproberen om te toetsen of zij nog volgens de afspraken handelen. We hebben toen doorgenomen hoe zij zo konden gaan communiceren vanuit positiviteit (de groene knop) in plaats van door verwijten aan de hand van de winnaarsdriehoek.

Winnaarsdriehoek

In de winnaarsdriehoek communiceer je door:

  • Jouw grens aan te geven
  • Open vragen te stellen
  • Een aanbod te doen in hoe anders

In plaats van te communiceren vanuit de aanklagende rol (hij doet ook nooit wat afgesproken is), de slachtofferrol (waarom overkomt mij dit nu weer) of de redders rol (ik los het wel weer op want niemand anders doet het toch).

Het gave was dat de leidinggevende mij de volgende dag na hun teamvergadering een bericht stuurde dat het team een aantal zaken had aangegeven. Dat zij er met elkaar uit waren gekomen door hun onderlinge verwachtingen uit te spreken op een prettige manier. Daarna hadden zij afspraken gemaakt hoe zij helder en open met elkaar gingen communiceren om dit soort situaties te voorkomen.

Je kunt je voorstellen dat ik met een dikke glimlach op mijn gezicht dit bericht zat te lezen. Wat was ik trots dat het team de eerste stap gezet had en daarmee ook een positief effect voor alle partijen had bereikt.

Merk jij ook dat jouw team in de slachtofferrol duikt door steeds te verwijzen naar anderen waardoor zaken niet goed gaan? Of dat sommige van jouw medewerkers klagen over werkdruk omdat zij steeds degene zijn die alle problemen oplossen?

Dan valt er winst te behalen in het creëren van een open en veiliger klimaat.

HOE?

Dat leg ik jou uit in mijn gratis webinar van een uur op vrijdag 17 juni om 9.30 uur.

In mijn gratis webinar van 𝟏𝟕 𝐣𝐮𝐧𝐢 𝟗.3𝟎 𝘂𝘂𝗿 neem ik met jouw de 5 dimensies van psychologisch veiligheid door en nog belangrijker, geef ik jou 3 tips waardoor jij een open en veilig klimaat in jouw team kunt stimuleren.

Na dit webinar weet jij:

  • hoe jij  zicht krijgt op hoe open en veilig jouw team communiceert
  • hoe jij de mindset van jouw team positief kunt beïnvloedden
  • hoe jij een bestaand patroon kunt doorbreken
  • hoe jouw werkdruk hierdoor afneemt en jouw werkplezier weer toeneemt

Wil jij de juiste stappen zetten om jouw team zelfstandiger te laten werken doordat zij opener en veilig gaan communiceren?

Geef je dan op via onderstaande knop

Mijn webinars zijn altijd interactief, want zo kan ik goed inspelen op specifieke teamsituatie of vragen die de deelnemers hebben. Zo maak het uurtje dat jij vrijmaakt super waardevol voor jou.

Eerdere deelnemers geven aan de combinatie tussen theorie en praktijk waardevol te vinden en de tips zijn direct toepasbaar.

Wil jij dus meer weten over een open en veilig werkklimaat creeren binnen jouw teams?

Geef je dan snel op door te klikken op de blauwe knop.

TOT VRIJDAG 17 JUNI!
groetjes Fabienne Smedinga

Transformeer jouw team in een energiek en zelfstandig team

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct beweging creëert.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis E-Book:

Transformeer jouw team in een energiek en zelfstandig team.

Download mijn E-Book: “In 5 stappen naar een energieker en beter presterend team” En krijgt direct 5 tips waar jij mee aan de slag kunt!

Ontvang elke week een speciale tip waarmee jij beweging creëert. 

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

6 oktober 2023 9:00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.