Blog

Hulp inschakelen werkt verlichtend.

Vanmorgen kwam er voor de tweede keer iemand om een nieuw verduisterend rolgordijn op te hangen bij ons zolderraam. Wij hadden namelijk al drie keer zelf een opgehangen maar die ging altijd kapot. En waarom, geen idee.
Vorige week was deze meneer er ook al, maar er mistte ophanghaakjes (het zal vast niet het juiste woord zijn, maar je snapt mij vast). Wat bleek, de fabriek nam aan dat die standaard op het raam zaten, dus ze leverden ze niet meer in de doos. Ze kwamen nu met z’n tweeën en waren binnen 3 minuten klaar. (Mijn zoon weer blij, want hij kan nu weer uitslapen omdat het echt donker is in zijn kamer)

Aannames: we doen ze allemaal. Maar het levert vaak gedoe op.

Dit fenomeen zie ik ook vaak bij teams gebeuren.

Er is gedoe

De leidinggevende gaat eerst zelf aan de slag (heel goed want je moet altijd eerst zelf proberen). Hij/zij denkt te weten waar het aan ligt. In teamdagen worden prachtige afspraken gemaakt, maar uiteindelijk worden ze niet nagekomen. Iedereen gaat weer door in de waan van de dag en uiteindelijk gaan goeie medewerkers weg en/of je verzuim neemt toe.

Als je namelijk niet weet waaraan het ligt dat het niet goed loopt in het team, ga je aan de verkeerde knoppen draaien. Raak je gefrustreerd dat jouw medewerkers niet meebewegen, dat ze negatief reageren op ieder positief voorstel van jouw kant.  Jij gaat alleen maar harder werken, maar je voelt de verwijdering van het team.

Onderstroom

Doordat er van alles speelt in de onderstroom en medewerkers zich niet vrij voelen om dat uit te spreken, blijf je in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Je komt niet tot de kern.
Als leidinggevende is het ook lastig om dit aan te kaarten. Je zit zelf in het systeem en bent onderdeel van de dynamiek geworden.

Dan helpt het als je iemand van buitenaf haalt om helder te maken waar het mis gaat, waar de kansen liggen om die samenwerking te verbeteren.
Wat mist er? Moet er gas bij, wil je de energie in het team vergroten? Of moet juist de rem eraf om zo medewerkers te stimuleren zich uit te spreken?

Gas bij

Het gaspedaal bij medewerkers gaat om zelfmotivatie. Waar krijg jij energie van en waar lek jij energie. Om welke 20 aspecten valt snel winst te halen voor jou. Hoe stimuleren we de positieve energie in het team? Hier gaat mijn gratis e-book over en mijn online training voor leidinggevenden.
Beide geven je praktische handvatten om jouw energie en die van jouw team te vergroten en daarmee het werkplezier te vergroten.

Rem eraf

De rem eraf gaat over psychologische veiligheid in teams. Voelen medewerkers zich vrij om zich open en eerlijk uit te spreken? Of zit er ergens een blokkade om dat te doen? Voelt iedereen zich bij het team horen? Levert iedereen een bijdrage aan de doelen van het team? Wordt er gezocht naar oplossingen in plaats van wat er niet goed gaat? Hoe vergroot je de psychologische veiligheid in het team?

Beide thema’s zijn geen harde, zakelijke onderwerpen die je makkelijk af kunt vinken. Het zijn wel cruciale thema’s die spelen als er gedoe is in een team.
De maand september staat bij mij in het teken van psychologische veiligheid.

Donderdag 15 september ga ik met ons netwerk OpenVeilig (te volgen via LinkedIn) verschillende inspiratiesessies geven over dit thema op het Grote Kennisfestival in Groningen. Mocht je daar aanwezig zijn, zoek mij dan even op in onze eigen plek.

Verder ga ik met twee teams aan de slag op de thema’s delen en positiviteit.

Ook geef ik mijn gratis masterclass “Hoe creëer ik een open en veilig werkklimaat in mijn team” op vrijdag 23 september om 9.30.

Alles om leidinggevenden te helpen niet op gevoel te bedenken waar het mis gaat, maar te analyseren  op welke onderdelen het goed gaat en waar de winst te halen valt.
Wil je snel effect dan moet je eerst tijd vrij maken voor een gedegen analyse.
Dan weet je namelijk waar je kunt beginnen.

Wil jij meer weten over het thema psychologische veiligheid in teams, geef je dan op voor mijn gratis masterclass “Hoe creëer ik een open en veilig werkklimaat in mijn team” op vrijdag 23 september om 9.30.

Ben je aanwezig dan maak je ook kans op een gratis quickscan zodat jij na het invullen van een aantal vragen en een gesprek met mij, weet op welke onderdelen winst te behalen valt voor jouw team.

Daarbij geef ik jou dan ook nog tips die van toepassing zijn op jouw eigen situatie.

Weet je andere leidinggevenden die ook gedoe hebben in hun team of altijd op zoek zijn naar inspiratie in hoe de samenwerking in hun team te verbeteren? Stuur dan dit bericht door.

Met hoe meer we zijn, des te meer kunnen we van elkaar leren. Ook al heb je namelijk het idee dat het alleen bij jou team speelt, je zult merken dat het niet zo is. Teamdynamiek is leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Laat mij jou dan helpen om er meer grip op te krijgen.

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

6 oktober 2023 9:00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.