Blog

Het voelde heel natuurlijk

Het voelde heel natuurlijk

Dat is wat de deelneemster zei tijdens de evaluatie van de teamdag.

Ik mocht afgelopen woensdag een team een hele dag begeleiden waarbij zij als hoofddoel hadden: vanuit verbinding met elkaar samenwerken.
Het was een relatief nieuw en jong team wat na een periode van hectiek en een hoog verloop nu redelijk stabiel was. Waarin oude en nieuwe garde regelmatig botsten en beslissingen heftig bediscussieerd werden maar de volgende dag al niet meer nagekomen werden.

Dit wilden ze anders. Want dit kostte teveel energie. Energie die ze ook anders konden besteden.

Wanneer deze situatie zich voordoet in een team begin ik altijd met een sfeer creëren waarin iedereen ontspannen is en er tijd is voor kennismaking. Vaak komen er dingen boven tafel die teamleden niet van elkaar weten, maar die wel verbinden. Denk hierbij aan simpele dingen (leeftijd, aantal kinderen, woonplaats, hobby’s) maar ook aan meer zaken zoals normen en waarden, triggers in iemand anders zijn gedrag of kwaliteiten van ieder persoon.

Vanuit die verbinding hebben we gesproken over hun context. Wat vanuit het verleden wil je absoluut meenemen en wat niet. Wie zie je als klant? Voor wie doe je wat je doet?

Gedoe

Want in teams waar gedoe is, wordt de cliënt vaak uit het oog verloren. Gaan discussies niet meer over wat goed is voor de cliënt, maar over wat prettig is voor de medewerker. Laat staan dat er gekeken wordt wat er vanuit teambelang wenselijk is of zelfs vanuit organisatie belang.
Dan helpt het om terug te gaan naar de basis, waar iedere hulpverlener dit vak gekozen heeft; de cliënt.

Energie

Als ik bij de kern kom, bespreek ik ook altijd waar medewerkers energie van krijgen. Waar word je blij van? (emotionele energie)
Als er gedoe is in een team maken mensen zelf vaak het bruggetje naar wat ze niet leuk vinden. Zo ook deze keer. Dan leg ik altijd uit hoe energie werkt en hoe je dat zelf kunt beïnvloeden.

Op welke knop druk jij?

Rood: de knop van frustratie, boosheid en angst

Blauw: de knop van comfort, laten we het vooral houden zoals het is.

Groen: de knop van enthousiasme, optimisme, van zoeken naar oplossingen

Waarbij blauw twee keer sterker is dan groen en rood zelfs drie keer sterker is dan groen.

Dus wil je als team vanuit positieve energie met elkaar werken, dan zul je bewust jouw knop op groen moeten zetten. 

Dat betekent:

  • benoemen wat er wel lukt (begin de teamvergadering eens met successen in relatie tot de cliënt of de teamsamenwerking en je zult zien dat de vergadering veel soepeler en positiever verloopt)
  • elkaar complimenten geven (maak tijd bij de overdracht voor specifiek benoemen wat een collega goed gedaan heeft. Hoe specifieker des te beter komt het compliment binnen)
  • elkaar wijzen op gemopper en gezeur en vragen naar het waarom hiervan (gebruik de taal van de knoppen, wat druk je toch op de rode knop, wat is er aan de hand? Mensen blijven goede feedforward lastig vinden en dan helpt het eerst eens noemen op welke knop er gedrukt wordt)

De knoppen zijn slechts 4 aspecten van de energiebatterij van jouw medewerkers en van jezelf. Er zijn nog 16 aspecten van energie die je zelf kunt beïnvloedden vanuit je mindset.

ACTIV

Wil je vol energie je werk doen, ACTIV zijn dan zijn er 5 energieclusters die elk weer 4 .

A= Affectie (de knoppen)
C= Context
T= Toekomst
I = Intensiteit
V= Verbinding

Het mooie van deze energieclusters is dat ze te meten zijn. Ik werk samen met #Energyfinder die hiervoor een tool ontwikkeld heeft. Een tool waarmee ik inzichtelijk maak waar de energie stroomt maar ook weglekt. Je kunt zowel een individueel als een teamprofiel inzichtelijk maken.

Door dit inzicht kun je direct inzoomen op een van de 5 clusters in plaats van eerst alle clusters bij langs te lopen met jouw team. Het levert jou dus tijdswinst op maar ook een focus van jou en jouw team.

Eerst zelf het effect ervaren?

Je zal misschien denken: eerst zien dan geloven. Hoe kun je nu energie inzichtelijk maken en het ook nog praktisch haalbaar maken om jouw energie zelf positief te beïnvloeden.

Dan heb ik een mooi aanbod voor jou:
Een 7 weekse online training voor teamleiders in de zorg.

Geen algemeenheden, maar juist maatwerk en lekker praktisch zodat je snel resultaat merkt.

In 7 weken vanuit eigen energie en kracht leidinggeven aan jouw team, zodat jouw team zelfstandiger wordt.

Als je deelneemt aan de online training krijg je toegang tot meer dan 10 video’s, verschillende werkvormen, je persoonlijke energieprofiel, een digitaal werkboek en 3 live calls met de hele groep deelnemers waarin ik inga op jouw vragen.

Na deze training weet je:

✅ waar jouw energie volop stroomt, maar ook waar jij energie lekt

✅ hoe je daar zelf verandering in aan kunt brengen door kleine aanpassingen

✅ hoe jij het geleerde kunt toepassen binnen jouw teams

✅ welke praktische werkvormen je daarbij kunt gebruiken

Doe je mee?

De kosten zijn 275 euro excl. BTW voor het totale pakket van online modules, online coaching, een digitaal werkboek en verschillende werkvormen die jij met jouw team kunt doen.
De volgende ronde start 1 november.


Gun jezelf deze mogelijkheid om te ervaren hoe jij jouw energieniveau positief kunt beïnvloeden waardoor jij weer bakken vol met energie hebt om samen met jouw team te werken aan het verhogen van het energieniveau van het hele team.

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

6 oktober 2023 9:00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.