Blog

Stress

Ziek van de stress, jongere medewerkers hebben steeds meer last van werkstress

Vooral in zorg en onderwijs hebben steeds meer jongere werknemers last van werkstress.
Werkdruk, prestatiedrang en verkeerde verwachtingen van het werkende leven leiden tot meer werkstress bij medewerkers.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2016 17,1% van de 25-35 jarigen aan psychische vermoeidheid door werk ervaarde. In 2021 was dit 23,4%.
Op indicatoren als ‘uitgeput door werk’, ‘emotioneel uitgeput’ en ‘leeg voelen’ is een stevige toename te zien. Als die stressklachten te lang doorgaan, dan ligt langdurig verzuim op de loer.

Oorzaken van werkstress

Een hoge werkdruk, weinig autonomie, dat zijn de belangrijke oorzaken van werkstress.
Met name in de zorg speelt deze stress een grote rol.
Door personeelstekorten is de werkdruk hoog en werknemers hebben meestal weinig ruimte om hun werk zelf in te delen. Tijden staan vast en de werkzaamheden op grote lijnen ook.
Daarnaast wordt er veel gevraagd van cliënten en verwanten. Naast fysiek is het werk ook emotioneel belastend zeker voor jongere medewerkers.

In de huidige werkcultuur draait het ook in de zorg om doelen, geld, rapportages en administratieve last. Het mensgerichte lijkt naar de achtergrond te verschuiven.
Daar kun je mee leren omgaan, maar vooral jongere medewerkers krijgen vaak weinig ruimte om fouten te maken en te leren.  En dat in een levensfase waarin ze nog volop bezig zijn een identiteit te ontwikkelen, worstelen met levensvragen en vooral niet willen falen.
Daarbij vervaagd de grens tussen werk en privé. Werk wordt meegenomen naar huis, in de groepsapp komen steeds de openstaande diensten voorbij en vragen worden telefonisch aan elkaar gesteld omdat er te weinig overdrachtstijd is of dingen vergeten worden door de werkdruk.
Met andere woorden, ze staan altijd aan.

Het probleem is niet zozeer de stress zelf, maar dat ze er te weinig van herstellen. Een afwisseling tussen inspanning en ontspanning is juist nodig om gezond te blijven. Herstel je onvoldoende van activiteiten, maar lever je daarna weer een nieuwe inspanning, dan bouw je een achterstand op.
Die achterstand maakt je vermoeid én zorgt ervoor dat je gestresst blijft.
Doe dat maar lang genoeg en je loopt risico om op te branden.

Preventie

De meeste mensen met klachten werken te lang door. Je wilt je collega’s niet meer belasten doordat jij uitvalt, dus ga je maar door. Daardoor duurt het langer om te herstellen als deze medewerkers dan echt uitvallen.

Om dit te voorkomen moet jij als leidinggevende een reel beeld schetsen van het werk. Werk is niet altijd leuk, maar hoe zie vooral datgene wat wel lukt of waar je als medewerker of team in groeit.

Ook is werkstress te voorkomen door goeie gesprekken met jouw medewerkers.
Als zij nieuw bij jou beginnen heb dan regelmatig gesprekken over het werk. Bevalt het werk jou, zit je op de juiste plek en kun je belangrijke zaken bespreken in het team.

Maar ook, waar krijg jij energie van, welke taken liggen jou goed en hoe wil jij werken aan jouw ontwikkeling.

Je kunt als leidinggevende dit soort gesprekken spannend vinden, want het risico bestaat dat het geen match is en dat je weer op zoek moet naar iemand anders. Maar uiteindelijk zal deze medewerker uitvallen en dan ben je nog verder van huis. Dan heb je dubbel werk en dubbele kosten; de ziektebegeleiding en zoeken naar vervanging. 

Jouw eigen situatie

Ervaar jij zelf in jouw werk als leidinggevende ook stress? Is jouw werkdruk ook hoog en lukt het jou niet om genoeg op te laden?
Dan is het van belang dat jij op zoek gaat naar waar jij energie van krijgt maar ook lekt.
Want jouw team steunt op jou en verwacht van jou het goede voorbeeld.

Kun jij hierbij hulp gebruiken omdat de nood hoog is? Heb jij niet de tijd om je hier in te verdiepen, maar wil je het wel anders? Dan heb ik de oplossing voor jou.

In mijn online training krijg jij jouw complete persoonlijke energieprofiel.
In dit profiel wordt aan de hand van een korte vragenlijst (van 10 minuten) op 20 aspecten in kaart gebracht waar jouw energie stroomt, maar ook lekt.

Ik neem je mee in korte, overzichtelijke modules in de theorie achter energie en werkplezier.
Door het oefenen aan de hand van concrete opdrachten, laat ik jou direct ervaren waar winst te behalen valt zonder dat het jouw veel extra tijd kost.

Daarnaast zijn er 3 online coaching sessies met de andere deelnemers. In deze sessies gaan we in op jullie specifieke vragen en knelpunten. Wat vind je lastig, waar loop je tegenaan, maar ook welke successen heb je behaald en wat leverde dat op.

Uit ervaringen blijkt namelijk dat je het meeste leert van doen (actie) en vragen bespreken met anderen (reflectie).

Deze online training is in kleine groepjes zodat ik voldoende aandacht aan jouw leerproces kan besteden en jij het maximale rendement uit de training kunt halen.

We starten weer op 1 september en de online sessies zijn op vrijdag

23-09, 7-10 en 21-10 van 9 tot 10 uur

De kosten zijn slechts 175 euro (een los energieprofiel kost alleen al 100 euro en dus voor slechts 75 euro krijg jij de module, een werkboek en online coaching in een kleine groep)

Dus twijfel niet en pak deze kans om na de zomer direct vol energie en plezier aan jouw eigen ontwikkeling te werken, waar jouw team uiteindelijk ook weer van profiteert. 

Zie ik jou 1 september??

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe zorg ik dat het gedoe in mijn team stopt?

8 januari 2025 9.00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.