Blog

Fouten maken moet

Hoe moeilijk is het in jouw team om fouten te bespreken en met elkaar van te leren? Worden mislukte situaties onder de tafel gehouden?
Blijft iedereen angstvallig stil als jij vraagt naar hoe iets mis kon gaan?

In sommige teams is het not done om toe te geven dat er iets fout is gegaan. Door deze fouten weg te moffelen ontneem je jezelf en de anderen in jouw team de kans om hiervan te leren.

Mijn motto is: in je eentje ben je sneller maar met meer kom je verder.
En uiteindelijk ondervind je allemaal meer plezier en energie aan successen die je met elkaar hebt behaald.

Door kennis met elkaar te delen en te leren van fouten kom je verder met elkaar en lever je uiteindelijk meer en betere prestaties.
Je kunt fouten op verschillende manieren bespreken. Maar hoe doe je dat zonder dat het een welles nietes of een vingerwijzen wordt?

Een aantal opties zijn:

  • Als vast onderdeel van de vergadering waarin het hoofddoel is te leren van fouten en te komen tot oplossingen om de fouten in het vervolg te voorkomen.
  • Als vast onderdeel van de vergadering komen nieuwe initiatieven aan de orde. Wat lukt wel maar ook wat lukt niet en hoe kunnen we dat met elkaar oplossen.
  • Een vast format waarin je incidenten of fouten kunt vastleggen met de focus op wat ging er vooraf aan het incident en wat zou je een volgende keer anders willen doen.
  • Door middel van intervisie leren van waar een individu tegenaan loopt om zo het hele team van nieuwe inzichten te laten profiteren

Als fouten maken in het begin een te beladen onderwerp is, kun je het ook omdraaien.

Je kunt eerst beginnen met het analyseren van successen.
Wat ging er wel goed?
Waarom ging dit goed?
Wat was jouw aandeel in dit succes?
Wat nemen we mee vanuit dit succes naar andere situaties?

Als je dit aan het begin van de vergadering doet, zal je merken dat er al een positieve sfeer ontstaat. Vanuit die positieve sfeer durven mensen zich kwetsbaarder op te stellen en kun je uiteindelijk ook kijken naar de fouten die gemaakt zijn. Met als doel om hiervan te leren en in een volgende situatie anders aan te pakken.

Wil jij ook een sfeer creëren waarin fouten en successen besproken kunnen worden? Maar merk jij dat jullie er wat hulp bij nodig hebben?


Neem dan contact met mij op en ik ga jullie hierbij ondersteunen op een praktische en doelgerichte manier.

Groei met jouw team naar de hoogste hoogtes

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij jouw topteam nog verder weet te brengen

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Masterclass:

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

In mijn gratis webinar neem ik met jouw de 3 factoren en 3 randvoorwaarden voor een open en veilig werkklimaat door, maar nog belangrijker; ik geef jou 5 tips waardoor jij een open en veilig klimaat in jouw team kunt stimuleren.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.