Blog

Crisis, wat doe jij? Vecht je, vlucht je of bevries je?

Ik sprak laatst een leidinggevende en die vertelde dat ze nog 50 diensten open had staan in augustus en als een zieke wel hersteld zou zijn, nog “maar” 30 diensten open had.

Dit is waarschijnlijk voor vele van jullie herkenbaar. Corona heeft de teams geen goed gedaan.


Maar hoe ga jij hier als leidinggevende mee om? Je kunt drie dingen doen:

  1. Vechten: jij gaat steeds harder werken en langere dagen maken om alles maar geregeld te krijgen?
  2. Vluchten: jij verschuilt je achter je mail en gaat niet meer naar de locatie toe uit angst dat je overal aangeklampt wordt over de problemen die er spelen.
  3. Stilstaan: je bevriest en weet niet meer wat je wanneer eerst moet doen en komt tot bijna niks.

Als ik iets gemerkt heb in de jaren als leidinggevende dat je snel meegezogen wordt in de hectiek van het team. En dat jouw energiebatterij meer dan leeg is, omdat jij er wilt zijn voor jouw team en jouw medewerkers. 

Hoe houd jij oog voor jouw medewerkers maar ook voor jouw eigen energie?

In tijden van crisis staat de knop op rood bij veel medewerkers en leidinggevenden. Ze gaan overleven, focussen alleen nog maar op details en doen alleen de dingen die in  hun ogen op dat moment prioriteit hebben. Tijd voor overdenken en steeds weer opnieuw prioriteren neemt men vaak niet.

Als je steeds bezig blijft met de urgente zaken overzie je het grotere geheel niet meer. Jouw focus komt op het verkeerde te liggen en uiteindelijk kom je vol in de hyperzone terecht en ben jij bezig jouw eigen burn-out te creëren.

Energiezones

En daar is niemand mee gebaat: jouw medewerkers niet, jouw organisatie niet, jij niet en jouw naasten niet.

Maar hoe dan anders?

Ik heb zelf ervaren dat inzicht in waar ik energie lekte, mij hielp.
Door te weten waar mijn energie lekte, kon ik gericht bezig met dat gat dichten.

Het ontbrak mij toen aan focus op de doelen. Waar wilde ik naartoe, hoe communiceerde ik dat met mijn teams en hoe ging ik daar voor staan binnen mijn organisatie.
Doordat ik dit scherp kreeg, wist ik veel beter wat ik wel en niet meer deed. Ik kon veel beter filteren.
Zo ging ik veel scherper overleggen in of zei ik overleggen af waarvan ik niet helder kreeg wat de meerwaarde daarvan was. (Forget)

Ook kreeg ik zicht op waar ik juist energie van kreeg: de coaching van mijn medewerkers. Zo maakte ik bewust meer tijd vrij voor hen door met volledige aandacht mijn overleggen in te gaan en bijv. erna een uur extra tijd vrij te maken voor het geval er vragen waren of ik nog iemand even wilde spreken.


Doordat ik vanuit rust daar zat, had dat weer een positief effect op mijn team. Zij gingen ook beter de overleggen voorbereiden en de vergaderingen werden steeds effectiever, mensen durfden zich uit te spreken en we losten problemen weer met elkaar op.

Het effect ervan was dus positief voor mij (ik had niet minder werk, maar het voelde veel minder zwaar en ik maakte bewuster mijn keuzes) maar ook voor mijn teams (zij kwamen ook in een positieve flow en gingen zelf actiever dingen oppakken).

Deze win win gun ik iedere leidinggevende, dus daarom heb ik een training gemaakt waarin jij zicht krijgt op jouw energiestromen aan de hand van 20 aspecten. Maar dat niet alleen, er zitten ook werkvormen in die jouw stimuleren om nieuw gedrag uit te proberen en vol te houden.
Daarnaast doe jij deze training samen met andere leidinggevenden, omdat ik uit ervaring weet dat het leren van elkaar een extra dimensie en stimulans is en dus weer energie geeft.

Omdat ik weet dat jouw tijd schaars is , heb ik het programma opgedeeld in kleine stukjes voor 6 weken. Een periode die dus goed te overzien is. Jij kunt zelf kiezen wanneer jij de nieuwe module doet. Alleen de online groepssessies zijn op vaste momenten.

Dus wil jij met meer energie en plezier jouw werk doen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Doe dan mee met mijn online training: In 7 weken vanuit eigen energie en kracht leidinggeven aan jouw team, zodat jouw team zelfstandiger wordt.

Na deze training weet je:

✅ waar jouw energie volop stroomt, maar ook waar jij energie lekt

✅ hoe je daar zelf verandering in aan kunt brengen door kleine aanpassingen

✅ hoe jij het geleerde kunt toepassen binnen jouw teams

✅ welke praktische werkvormen je daarbij kunt gebruiken

De kosten voor deze training zijn 275 euro exclusief BTW.

De volgende ronde start 1 september. De online sessies zijn 23 september, 7 oktober en 21 oktober van 9 tot 10 uur.

Doe je mee? Schrijf je dan in door te klikken op onderstaande knop

Gun jezelf deze ontwikkelmogelijkheid waar jij niet alleen van profiteert maar ook jouw teams.

Zorg dat jij en jouw team vol positieve energie de uitdagingen in het werk weer aan gaan!

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

10 juli 2024 9.00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.