Blog

ben ik gek

Ben ik nu gek of hoe zit dat?

Ben ik nu gek of hoe zit dat?

Vandaag eens een wat andere blog naar aanleiding van twee teamcoachingssessies die ik gisteren heb gegeven.
Zoals jullie weten gaan de meeste groepstrainingen inmiddels weer online door.
De leidinggevende van beide teams vroeg of ik wilde wachten met het vervolg of het online wilde doen. Hij had niet zulke goeie ervaringen, maar enthousiast als ik altijd ben, wilde ik het wel online doen.

Als een malle vorige week tasjes voor de teamleden gemaakt met daarin dingen om het wat leuker en lekkerder te maken:
– een ballon: met hoeveel energie zit je hier en blaas de ballon zo vol (levert hilarische situaties op en uiteraard is er een geknapt)
– wat lekkers voor bij de thee of koffie (die ook meelever)
– papieren die het thema voor die middag ondersteunen (voor het ene team voorbeelden van kwaliteiten, uitleg van het kernkwadrant en voorbeelden van valkuilen en voor het andere team voorbeeldvragen en uitleg over de intervisievorm)
– een servet voor het zweet of de tranen
 en als afsluiter een kaartje met een vraag per persoon​​​​​​​​​.

En waarom deel ik dit nu met jou zul je denken……

Omdat het verschil tussen de sessies precies duidelijk maakt of het team in een positieve flow zit en met tegenslagen weet om te gaan of juist totaal niet.

Ter illustratie:
Het eerste team is een team wat al niet compleet was, waar per 1 december weer een teamlid vertrekt en waarvan de overige teamleden inmiddels op hun tandvlees lopen. We hadden de vorige keer een plan gemaakt hoe ze dit bij hun leidinggevende kenbaar konden maken zonder te zeuren of de hakken in het zand te zetten. Toen ik hun vroeg naar hoe dat gegaan was, keken ze verbaasd. Waarom ik er naar vroeg want het was al opgelost. Er was al een nieuw teamlid aangenomen en voor de vertrekkende collega waren ze ook al op zoek. Door wat we vandaag gingen bespreken, wilden ze kijken welke competenties ze zochten ter aanvulling van hun team. De middag ging als een speer, we kwamen niet eens aan het laatste kaartje toe en iedereen was verrast positief over wat we toch allemaal hadden kunnen doen ook al was het online.
Vol de knop op groen dus!!!

Dan het tweede team:
Een aantal teamleden had de envelop niet bij zich of de helft was er al uit.
Vier collega’s zaten bij elkaar op 1 plek en de rest was online vanuit thuis.
Dit team mopperde over het feit dat ze te weinig tijd hebben om met elkaar te overleggen. We hadden de vorige keer afgesproken dat we stil zouden staan bij werkzame factoren van goeie samenwerking. Iedereen had keurig een voorbeeld maar daarna gebeurde het.
Twee van de vier medewerkers die op 1 plek zaten, begonnen de werkvorm ter discussie te stellen. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee. Ik haak aan op wat nodig is.
Maar vervolgens kwam de discussie erbij dat ze zo min mogelijk op de computer wilde werken. En zo ging het maar door. Als ik de rest probeerde te betrekken begon het groepje van vier onderling te praten. Zoals jullie allemaal weten, hoor je dat dus niet goed als groep.
Uiteindelijk kwamen ze nog tot een aantal oplossingen van hoe ze hun ochtendstart efficiënter konden inzetten, maar man o man wat was dit hard werken.

Dit was een team met de knop op rood (in ieder geval een aantal mensen) en ik zag de overige teamleden afhaken. ​

Eerst dacht ik: ben ik nou gek of hoe zit dat. Ik heb toch beide sessies vooraf afgestemd en goed voorbereid. Hoe kan het verschil dan zo groot zijn.

Dat blijkt maar weer dat het afhankelijk is van de mindset van het team (als ik uiteraard weet dat ik mijn voorbereidingen goed gedaan heb).
​​​​
Mijn leerschool: als we online coaching doen, heeft iedereen een eigen beeld (en dus geluid).
Met dit tweede team zal ik live moeten afspreken wil ik de patronen die spelen bespreekbaar kunnen maken. Want hier is meer aan de hand.

Herken jij deze verschillende situaties met verschillende dynamieken?
Wil jij meer weten over de knop op rood of de knop op groen?
Zou je willen leren hoe je jouw eigen energieniveau positief kunt beïnvloeden?

Doe dan mee met mijn gratis online (ja ja, ik doe het gewoon weer) masterclass op
vrijdag 3 december om 10 uur voor leidinggevenden in de zorg met als thema: hoe verminder ik mijn werkdruk en hoe vergroot ik mijn positieve energie.

Ik geef je in deze masterclass uitleg over jouw gratis energiebron en hoe jij die zelf kunt beïnvloeden. Daarnaast geef ik jou 3 tips hoe je de knop weer op groen krijgt bij jouw team. ​

Dus kun jij wel wat positieve energie gebruiken en ben je nieuwsgierig hoe jij dit zelf kunt opwekken, geef je dan op voor mijn gratis masterclass op vrijdag 3 december door te reageren op deze mail.
Wil je in je mail dan ook vermelden welke problemen of signalen in jouw teams voor jou op dit moment de meeste frustratie opleveren?
Dan kan ik daar in de masterclass op inspelen. Het wordt namelijk een interactief uur waarna jij direct aan de slag kunt met de tips die ik gegeven heb.

Zie ik je vrijdag 3 december??​

Groei met jouw team naar de hoogste hoogtes

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij jouw topteam nog verder weet te brengen

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Masterclass:

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

In mijn gratis webinar neem ik met jouw de 3 factoren en 3 randvoorwaarden voor een open en veilig werkklimaat door, maar nog belangrijker; ik geef jou 5 tips waardoor jij een open en veilig klimaat in jouw team kunt stimuleren.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

10 juli 2024 9.00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.