Herken je dit?
Je geeft leiding aan een team dat vasthoudt aan routines, vriendelijk is naar elkaar maar elkaar niet aanspreekt of confronteert met zaken die niet goed lopen. Het is een team van vaste medewerkers die al jaren met elkaar werken. Men neemt geen risico’s, men maakt rationele analyses en plannen. Traagheid is een teken van kwaliteit en ieder heeft zijn/haar eigen taakomschrijving en schermt de werkzaamheden af van anderen.
Als je dit herkent, dan zit jou team in de comfortzone. Is dat erg? Op zich niet want ze presteren nog steeds 8% beter dan gemiddeld.
Maak je optimaal gebruik van de kwaliteiten en potentie binnen je team?
Nee en dat is wel zonde.
Hoe kom je nu met je team nu uit de comfortzone in de zinzone?
Hieronder 4 tips:
- Doorbreek hardnekkige gewoontjes. Maak als leidinggevende een ” foto” waar jij ook op staat en bespreek met elkaar welke gewoontes er zijn die beperkend verstikkend werken.
- Heb het niet over schuld of negatieve gevoelens maar kijk juist wanneer het wel lukte om successen te behalen met nieuwe oplossingen.
- Stel samen vast wat het lange termijn doel is waar de klant behoefte aan heeft en blij van wordt. Hoe kun je daar op een nieuwe manier antwoord op geven.
- Focus op de mensen die wel willen (de knop op groep hebben) in plaats van de mensen te overtuigen die afhaken.
Wil jij zicht krijgen op hoe jij en jou team scoort? Wil jij weten hoe jij met jou team in de zinzone komt?
Door middel van het invullen van een korte vragenlijst (10 minuten) door ieder teamlid krijg je zicht op hoe iedereen scoort.
In een workshop gaan we dan in gesprek over hoe je meetresultaten moet lezen.
Hierbij bespreek ik eerst de teamscore en pas daarna de individuele scores.
Naar aanleiding van de feedback ga je zelf en met je team nieuwe activiteiten bedenken waardoor jullie nieuwe energie krijgen. Je gaat in kleine groepjes hierover in gesprek en je gaat kleine, haalbare oplossingen bedenken.
Hierdoor kun je direct dezelfde dag hiermee aan de slag.
Om deze ingezette verandering op gang te houden, bied ik 3 vervolgsessies in groepjes met medewerkers die hier verder mee willen of vastlopen in hun gewenste doelen.
Doordat je het in een groep bespreekt, leer je van elkaar en kun je elkaar helpen als het even moeilijk wordt. En aangezien een nieuwe manier minstens 22 dagen moet inslijten, is juist het volhouden het moeilijkst.