Blog

Voel jij je veilig genoeg om je uit te spreken?

psychologische veiligheid

In de afgelopen dagen heeft de situatie bij de Voice volop in het nieuws gestaan.
Vanavond bij ons aan de etenstafel ging het over de uitzending van Boos en wat een ieder hiervan vond.

Mijn dochter was erg onder de indruk van alle verhalen van de vrouwen die aan het woord kwamen. Dat zij zich schuldig voelden en niks durfden te zeggen.
We spraken ook over de mannen die niet het goede voorbeeld gaven en een cultuur creëerden waarin ongewenst grensoverschrijdend gedrag als gewoon gezien werd.
En de scheve machtsverhoudingen die maakten dat deze vrouwen zich ook niet durfden uitspreken.

Ik moest daarna denken aan een situatie die ik in mijn werk heb meegemaakt. Een die je als leidinggevende in de zorg nooit hoop mee te maken, maar als je de statistieken erop naleest, je eigenlijk wel weet dat het een keer gebeurd. Een van mijn medewerkers bleek seks gehad te hebben met een van de cliënten op zijn groep. Dit kwam via een andere client, die het aan haar ouders verteld had, aan het licht. En zo groen als ik was, dacht ik eerst dat dit niet kon en dat het verzonnen was. Gelukkig had ik een leidinggevende die scherp reageerde en het protocol in gang zette. Uiteindelijk is deze medewerker veroordeeld.

Wat een impact had dit op het team maar ook op het terrein waar deze groep zat. En achteraf bleken er meerdere signalen geweest te zijn, die niemand hardop durfde uitspreken.
Wat moesten we een puin ruimen en wat waren er veel mensen beschadigd in dit proces. Ik draaide overuren in die tijd en we hebben veel tijd besteed aan het opbouwen van het teamvertrouwen en hoe we leren van onze fouten.
Als ik iets geleerd heb van deze situatie is dat het creëren van een klimaat waarin fouten, vragen of signalen van cliënten altijd besproken moeten worden, van cruciaal belang is.

Om een psychologisch veilig klimaat te creëren in je team, kun je aan verschillende knoppen draaien. Daarbij is het van belang dat iedereen zich inzet voor het gezamenlijk creëren van een veilig klimaat.


In mijn eerst volgende webinar op vrijdag 11 februari om 10 uur over het onderwerp “Hoe stimuleer ik de mate van eigenaarschap in mijn team” bespreek ik alle 8 factoren van eigenaarschap. Daarbij geef ik 10 tips hoe jij door jouw gedrag als leidinggevende jouw medewerkers kunt stimuleren om meer eigenaarschap te vertonen en gezamenlijk verantwoordelijkheid draagt voor het creëren van een veilig klimaat waarin geleerd mag worden en waarin groei en ontwikkeling centraal staat.

Na dit webinar weet jij:
✅ welke 8 factoren een rol spelen bij eigenaarschap
✅ hoe jij de mindset van jouw team positief kunt beïnvloedden
✅ hoe jouw team zich weer verantwoordelijk voelt voor het creëren van een veilig klimaat
✅ hoe jouw werkdruk hierdoor afneemt en jouw werkplezier weer toeneemt

Mijn webinars zijn altijd interactief, dus vraag ik jou om bij je opgave te vermelden wat jouw grootste knelpunt in jouw team is m.b.t. het thema eigenaarschap. Waar loop jij tegenaan? Dan speel ik daar op in tijdens mijn webinar met de tips die ik geef.

Wil jij de juiste stappen zetten om jouw team vanuit meer vertrouwen samen te laten werken? Geef je dan op door te klikken op onderstaande knop.

Neem jij de regie over de ontwikkeling van jouw team en van jezelf? Ga jij de uitdaging aan om meer eigenaarschap in jouw team te stimuleren?

In dit uur ga ik zoveel waarde met jou delen over hoe je dit kunt aanpakken en ga ik jou laten zien dat jij beweging in gang kunt zetten door een aantal eenvoudige stappen te zetten.

Dus geef je op en ik laat je zien dat investeren in dit ene uur jou heel veel tijdswinst gaat opleveren, omdat jouw team steeds meer verantwoordelijkheid gaat nemen in het proces.

Groei met jouw team naar de hoogste hoogtes

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij jouw topteam nog verder weet te brengen

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Masterclass:

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

In mijn gratis webinar neem ik met jouw de 3 factoren en 3 randvoorwaarden voor een open en veilig werkklimaat door, maar nog belangrijker; ik geef jou 5 tips waardoor jij een open en veilig klimaat in jouw team kunt stimuleren.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.