Blog

Stuiterend van energie of uitgeblust op de bank?

De afgelopen dagen ben ook ik geveld door de griep.

Gelukkig ben ik er niet enorm ziek van maar geweldig voel ik mij zeker niet.

Verkouden, hoofdpijn, keelpijn algehele malaise.

Lekker belangrijk zal je zeggen, dat hebben we allemaal wel eens. Dat klopt.

Waar ik naar toe wil, is dat het oké is als jij je soms wat minder actief en energiek voelt. Maar als dat structureel het geval is of jij medewerkers in jouw team hebt waarbij dat het geval is, dan moeten de alarmbellen afgaan.

Medewerkers die met een burn-out uitvallen zijn gemiddeld 253 uur niet inzetbaar. Gemiddeld kost dat zo’n 60.000 euro. Als jij die medewerker ook nog moet vervangen (wat meestal in de zorg zo is) dan kun je dit bedrag verdubbelen.

Dus denken dat het best meevalt als zich al een patroon aftekent, is een groot risico wat je neemt.

Vaak hebben mensen die structureel over hun eigen grenzen heen gaan, weinig zicht op hun energiegevers en hun energielekken. Als grenzen aangeven in een team ook nog eens niet gewoon is, dan heb je al twee factoren die doorslaggevend kunnen zijn op uitval.

Uit het meetinstrument dat ik in mijn workshops gebruik, krijg je zicht op 20 aspecten van energie in jouw werk. Onder die 20 aspecten, zitten weer 4 factoren.
Afgelopen maandag gaf ik weer coaching aan een team dat vorig jaar een meting gedaan heeft. Toen ze uit mijn workshop kwamen, zeiden ze: “Hier hebben we tenminste echt wat aan”.
Nu hun team uit 3 nieuwe leden bestaat (een aantal hebben andere keuzes gemaakt, mede voorkomend uit de meting) wilden ze opnieuw een meting doen. Ondanks het feit namelijk dat er 3 nieuwe collega’s bijgekomen waren, hadden ze wel stappen gezet in het werken aan het door hun gestelde doel. Ze waren ook op zoek gegaan naar collega’s die aanvullend zouden zijn op hun team en extra input konden leveren in het halen van hun doel.

Dus in mei ga ik opnieuw een meting doen bij hun, waarbij ieder individu een eigen energieprofiel krijgt en er een teamprofiel is waaruit blijkt waar het team voldoende energie heeft maar ook waar het energie lekt. Dan gaan we kijken of het gestelde doel nog leidt naar het gewenste resultaat of dat er een aanpassing nodig is.


Ik word altijd zo blij als teams leergierig zijn en zich open stellen voor inzichten en tips. Als het dan ook nog lukt (door hun inzet) dan kan mijn dag niet meer stuk.

Wil jij meer weten over de meting die ik kan doen, of wil je eens met mij sparren om te kijken hoe jij jouw team weer in beweging krijgt? Geef je dan op voor een gratis sessie van een half uur online waarin ik samen met jou kijkt waar de kansen voor jouw team en jouzelf liggen.

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe bestrijd ik stress en activeer ik mijn team?

6 oktober 2023 9:00 tot 10.00 uur
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.