Blog

Een goede leidinggevende is open

Vanuit onderzoek blijkt dat DE belangrijkste competentie voor effectieve en goede leidinggevende OPENHEID is. Het gekke is dat er tegenwoordig regelmatig assessments gedaan worden om de beste leidinggevenden te selecteren, maar er wordt helemaal niet getoetst op openheid.

Vaak wordt openheid als soft en vrouwelijk gezien. Als leidinggevende moet jij juist streng en doortastend zijn en vooral geen gevoelens tonen.
Als ik iets gemerkt heb in mijn jaren als leidinggevende is dat openheid loont.

Medewerkers krijgen in de gaten dat jij als leidinggevende ook maar een mens bent. Dat ook jij fouten maakt en over dingen twijfelt of tegenaan loopt. Als jij dat durft te delen, ontstaat er een nieuwe beweging.

Open, Photo by Tim Douglas on Pexels.com

Zo had ik vorige week een vergadering met een team. Ik zou vanuit de begroting bepaalde keuzes toelichten maar dat was ik vergeten. Een medewerker noemde dit punt vanuit een bepaalde frustratie, want in de begroting was gekozen voor een krimp in fte. Ik heb haar bedankt voor de herinnering en later dit nog met haar besproken. Toen ik aangaf dat ik het juist nodig heb dat zij mij herinnert en ik ook dingen vergeet, verdween haar frustratie. We konden het weer samen doen in plaats van tegen elkaar en zo samen naar oplossingen zoeken.

Door dus open te zijn en mij kwetsbaar op te stellen, maakte zij een beweging naar mij toe in plaats van van mij af. Zo konden wij beide vanuit onze functie zoeken naar oplossingen.

Hoe open durf jij te zijn? Durf jij jouw fouten te erkennen en samen te zoeken naar oplossingen?
Als leidinggevende heb jij altijd een voorbeeldfunctie.

Wil jij dat jouw teamleden in beweging komen en zich ontwikkelen? Wil jij dat zij meer eigenaarschap tonen? Dan is een van de factoren waar jij aan moet werken: het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Nog een factor die belangrijk is in het ontwikkelen van eigenaarschap is onderling vertrouwen. Beide kun jij stimuleren door open te zijn.

Wil jij meer weten over hoe jij jezelf en jouw medewerkers kunt stimuleren in openheid en eigenaarschap, doe dan mee met mijn gratis webinar op donderdagavond 10 maart om 19.30.

In mijn webinar leg ik uit welke 8 factoren van eigenaarschap er zijn, maar vooral ook hoe jij die positief kunt beïnvloeden. Hoe jij een open en veilig klimaat kunt ontwikkelen waardoor jullie als team vleugels krijgen, fluitend jullie resultaten behalen en medewerkers graag blijven werken in dit team.

Wil jij hier meer over weten, geef je dan op via onderstaande knop

verandering begint bij jezelf

Ontvang elke week een geheime tip in je mailbox waarmee jij direct tijd en ruimte creëert voor jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Deel dit bericht

Nieuw en Populair

Categorieën

Gratis Adviesgesprek:

Verandering begint bij jezelf!

Plan hier direct jouw gratis adviesgesprek en ploeter niet langer door. Gun jezelf dit moment en laat mij jou helpen weer overzicht te creëren en te kunnen prioriteren. Want het kan echt anders. Daar weet ik alles van.

Fabiënne Smedinga - 04
Gratis Masterclass

Hoe stimuleer jij een open en veilig werkklimaat in jouw team?

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.